We recommend the
Flash version of our website

Diese Seite in Deutsch zeigen

Deutsche Bank AG Lübeck
Head office

Project Deutsche Bank AG Lübeck Location Lübeck Client Deutsche Bank AG Lübeck
Architect Peter + Jan Gröpper Completion 1994 Status Completed

The fundamental concept idea was to provide all workplaces with as much daylight as possible. Wherever this is not possible, artificial lighting similar to daylight is provided during the day. The lighting design concept takes into account the individual lighting zones, which are closely linked to their respective functions and are also meant to be manifest - brighter islands of light in the office zone and areas of diminished intensity in the traffic zones.

Due to this "light-dark division" the spatial experience is greatly enhanced and customers are provided with an appropriate orientation aid. Although a free furnishing arrangement and optimal workplace grouping created equal status for customer and staff areas, totally different daylighting interferes with the perception of this. This inequality was offset by the artificial light planning. On the basis of the daylight studies, an artificial lighting concept was developed in line with the latest ergonomic lighting criteria. In addition to the general room lighting components, the workplaces were also provided with individually operated lighting for the personal desks. In addition, prestige areas with customer contact are equipped with standard lamps with indirect and direct lighting components. By making the workplace-related lighting a fixed element of the furnishings, the work areas can be flexibly adapted to the changing room light conditions independently of the lamp arrangement.


- Photo: Michael Wortmann

- Photo: Michael Wortmann

- Photo: Michael Wortmann

- Photo: Michael Wortmann

- Photo: Michael Wortmann